Гуманітарна сфера

Розсаду – на город!

Травень – останній місяць весни, гаряча пора для овочівників. Уже наприкінці квітня – на початку травня у теплій землі ростуть цибуля, ревінь, редиска, салат, спаржа, кріп, щавель. Починаючи з другої-третьої декади, висаджують розсаду помідорів, перцю, баклажанів, а в останніх числах травня і на початку червня – розсаду білоголової капусти середньопізніх та пізньостиглих сортів.

Щоб ваша розсада не хворіла і швидко прижилася, її потрібно правильно і своєчасно посадити у відкритий грунт на постійне місце. Будь яка пересадка для рослин - це завжди стрес. Наше завдання - зробити все можливе, щоб молоді рослинки (розсада) помідорів, огірків, баклажанів, перцю, капусти перенесли пересадку з мінімальним стресом.

Правильне висаджування розсади забезпечить багатий врожай овочів.Щоб розсада перенесла пересаджування з мінімальним стресом, її потрібно загартувати до умов навколишнього середовища. За декілька днів до висаджування розсади у відкритий грунт, її потрібно виносити на відкрите повітря, спершу на 15 хв, потім на 30 хв, годину, дві…., аж тоді висаджувати на постійне місце у відкритий грунт.

Грядку для висаджування розсади будь-яких культур найкраще готувати з осені. Для цього відразу після збирання врожаю її перекопують на штик лопати. Грудки не розбивати - це дозволить грунтові краще промерзати взимку, завдяки чому загине значна частина личинок шкідників і хвороботворних мікроорганізмів.

Навесні грунт дезінфікують  гарячим (70-80 ° С) розчином мідного купоросу (1 ст ложка мідного купоросу на 10 л води), витрачаючи на 1 кв м 1-1,5 л засобу. Після по поверхні грунту рівномірно розсипають органічні добрива (3-4 кг гною, торфу або перегною на 1 кв м), суперфосфат (1 ст. л. на 1 кв м), сульфат калію (1 ст л на 1 кв м) і деревну золу (1 ст на 1 кв.м). Потім грунт перекопують і розрівнюють граблями.

При висадці розсади  треба врахувати багато факторів: погодні умови, вимоги рослин до температури ґрунту і повітря, правильно обраний вік розсади, народні прикмети. Не поспішайте висаджувати розсаду у відкритий ґрунт якомога раніше. Рано висаджена розсада має високі шанси загинути від холоду, вітру чи інших весняних факторів.

Дотримання температурного режиму при висаджуванні розсади – не примха, а одна з обов’язкових умов отримання високого врожаю. Якщо температура ґрунту нижча, ніж потрібна рослині, стрес від несприятливих умов надовго затримає розвиток висадженої розсади, зменшить у результаті врожай.

Якщо ґрунт прогрівся до 12 °С – можна висаджувати розсаду селери; якщо 15 °С – томати і перець; огірки можна висаджувати за прогрівання ґрунту до 16 °С вночі та 18 °С вдень (за 10 °С ріст припиниться). Для висаджування розсади помідорів оптимальна середньодобова температура – 15–20 °С (вночі має бути не нижче 15 °С).

Якщо сіяли розсаду самі, то її вік знаєте точно. А якщо довелося купувати? Висота, товщина стебла, кількість листя допоможе з’ясувати, чи розсада готова до висаджування. Висаджувати можна таку, що досягла розмірів:

Перець заввишки 18–20 см, стебло завтовшки 4–5 мм, має 7–9 листочків.

Томат заввишки 20–25 см, стебло завтовшки 5–7 мм, має 7–9 листочків.

Капуста білокачанна рання заввишки 20–25 см, стебло завтовшки 5–7 мм, має 5–7 листочків.

Капуста білокачанна середня заввишки 20–22 см, стебло завтовшки 4–5 мм, має 5–6 листочків.

Капуста білокачанна пізня заввишки 18–20 см, стебло завтовшки 4–5 мм, має 5–6 листочків.

Капуста цвітна заввишки 20–22 см, стебло завтовшки 5–7 мм, має 5–6 листочків.

Огірок, кавун, диня заввишки 12–16 см, стебло завтовшки 5–6 мм, має 3–5 листочків.

Салат заввишки 5–8 см, стебло завтовшки 1–2 мм, має 4–6 листочків.

Селера заввишки 8–12 см, стебло завтовшки 1–3 мм, має 4–5 листочків.

Гарних Вам врожаїв.

 

Головний спеціаліст відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області  Симоненко Т.В.